Trustbuddy - Allt om konkursen

Peer to peer - Låna av varandra

Peer to peer är en teknik som i princip betyder "person till person". Det är en modell som innebär att man kan låna pengar, men också låna ut pengar med tjänsten.

För de som lånar pengar är det ingen större skillnad. Den stora skillnaden ligger i att företaget inte behöver ha ett enormt startkapital för att komma igång. Istället är det personer som lånar ut pengar till företaget som förser företaget med pengar. Dessa pengar lånas sedan ut till de som behöver låna. Företaget blir därför till viss del en mellanhand mellan personer som lånar av varandra. Såklart behåller företaget en del av pengarna också för driva företaget vidare.

De som lånar ut pengar får oftast mycket bättre ränta på pengarna hos ett sånt här företag än av de traditionella bankerna. Dock är risken också större. Vid en konkurs är det inte alls säkert att det går att få tillbaka pengarna, som i fallet med Trustbuddy.

Säkrade 50 miljoner

I konkursboet gick det att hämta ut 50 miljoner kronor. De delades ut till de 3500 personer som lånat ut pengar. Många gick antagligen i förlust på konkursen.

Northmill köpte låneplattformen

I Dagens Industri kan man läsa artikeln: De köper Trustbuddys låneplattform.

Northmill äger Easycredit, Credigo och Credway

Northmill, köparen av Trustbuddys plattform är de som äger några av de ganska stora sajterna Easycredit, Credigo och Credway.

Ägaren bakom Trustbuddy startar nytt

Även om det inte gick så bra för Trustbuddy så hindrar det inte ägaren från att satsa på att nytt finansbolag. Det nya bolaget heter Blockbonds.

Om det är ett företag som kommer att fungera väl eller inte, det vet vi inte. Förhoppningsvis så fungerar det bättre än vad det gjorde för Trustbuddy.

Källa:

Artikeln uppdateras löpande